If you need assistance

Sunday, March 15th, 2020
Dear Friends,
 
 
I would like to send you this message and to ask you to feel free to use this media to connect with us if you need info or assistance.
 
In these unprecedented times, is very important to look around for those in need, known or unknown and help them,  We became all FAMILY now in this world !!! 
 
If you need any help, please contact me at groth@recognos.com.
 
My email is groth@recognos.com
 
I wish you all to weather these strange times as well as you can, enjoy your family, help others and ask for help if you need anything.
 
Our group is made of fantastic people, a lot of entrepreneurs that know  how to setup in situations like this. Any problem can get a solution !!!
 
We can also help to connect with the great team at the LA Consulate General in Romania who has Consular Powers.
 
Stay Healthy, safe , help the needy around you.
 
Dana Beldiman  – Honorary Consul General of Romania San Francisco
George Roth – Honorary Consul of Romania – San Francisco
 

 Romanian Presidential Elections – November 2019

Sunday, July 28th, 2019

The Romanian Presidential Elections will take place between November 8 and November 10 (3 days) and if necessary the second round between November 22 and 24.

The Romanians who live abroad can register to vote where they live of by mail.

Details are below (in Romanian)

Românii din străinătate se pot înregistra de duminică pentru votul prin corespondență sau pentru votul în secții mai aproape de domiciliul sau reședința lor, la alegerile prezidențiale, anunță AEP. Înscrierile încep la 12.00, ora României, și vor dura până pe 11 septembrie.

Astfel, românii din diaspora se pot înregistra on-line pe portalul www.votstrainatate.ro.
„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, începând cu ziua de duminică, 28 iulie 2019, alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate mai aproape de domiciliul sau reședința lor se pot înregistra on-line pe portalul www.votstrainatate.ro, creat și administrat de AEP. Înscrierea va începe în data de 28 iulie 2019, ora 12:00, ora României, iar formularele de înregistrare vor fi active până în data de 11 septembrie 2019”, arată un comunicat al Autorității Electorale Permanente (AEP), citat de Mediafax.
Portalul de înscrieri cuprinde două secțiuni: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.
Potrivit AEP, alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.
O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.
După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza.
Potrivit unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

 

 Romanian Celebrates 100 Years

Tuesday, November 27th, 2018

Dear friends,

As you know, December 1, 2018 marks the 100 year anniversary of the creation of Romania as a national state.

In honor of this event, the Mayor of the City and County of San Francisco​ has proclaimed December 1, 2018 as “Romanian American Friendship and Heritage Day.” The Romanian flag will be flown from the Mayor’s Balcony at City Hall (on the Plaza side) on Friday, November 30. during business hours. If you happen to be in the neighborhood, we encourage you to stop by, take pictures and post them.

We thank San Francisco for its friendship and wish you a happy National Day!

Dana Beldiman and George Roth, Honorary Consulate of Romania in San Francisco.

NOTE: please be aware that a permit is required for multiple people to use the City Hall steps for other than ingress or egress.

 


Referendumul pentru modificarea Constituției din 6-7 octombrie 2018

Wednesday, October 3rd, 2018

Informații referitoare la organizarea și desfășurarea Referendumului pentru modificarea Constituției din 6-7 octombrie 2018

Informații pentru cetățenii români:

Lista secțiilor de votare unde cetățenii români pot să-și exercite dreptul de vot pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, la Referendumul din 6-7 octombrie 2018:

353 SUA California, Los Angeles Consulatul General al României, 11766 Wilshire Blvd., #200, Los Angeles, CA 90025
354 SUA California, Sacramento  5306 Walnut Avenue, Building A, Sacramento, CA 95841
355 SUA California, San Francisco 14871 Bancroft Ave, San Leandro, CA 94578
356 SUA Nevada,  Las Vegas 1350 Red Rock Street, Las Vegas, NV 89146
357 SUA Arizona, Phoenix Arizona State University – Downtown Phoenix Campus Mercado, 502 E Monroe Street Bldg. C, Room 145, Phoenix, AZ 85004 
358 SUA Oregon, Portland  5544 SE 128th Ave, Portland, OR 97236
359 SUA Washington, Seattle 4202 34th Ave W. Seattle, WA 98199
360 SUA Utah, Salt Lake City 4180 Emigration Canyon Road, Salt Lake City, UT 84108

 

Pentru accesarea și descărcarea GHIDULUI ALEGĂTORULUI ROMÂN ÎN STRĂINĂTATE util pentru Referendum, click AICI:

 

Informații suplimentare

Potrivit prevederilor legale, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate în zilele votării, pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în alte locaţii.

Din cele 377 secţii de votare înfiinţate în străinătate, 192 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 vor fi organizate în alte locaţii, în vederea asigurării unui acces cât mai facil pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate în comunităţi semnificative, situate la distanţe mari faţă de sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.

Ministerul Afacerilor Externe a început, totodată, distribuirea buletinelor de vot, a ştampilelor electorale şi a celorlalte materiale necesare votării către misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale din străinătate, urmând ca acestea să fie puse la dispoziţia birourilor secţiilor de votare din străinătate.

 

 • Întrebarea supusă referendumului: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”; alegătorii sunt chemaţi să răspundă cu „DA” sau „NU” la întrebarea înscrisă pe buletinul de vot.
 • Obiectul supus referendumului: articolul 48 alin. (1) din Constituţie.

o    Legea de revizuire a Constituţiei adoptată de Parlament prevede că articolul 48 alin. (1) din Constituţie va avea următorul conţinut: “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

o    Forma actuală a articolului 48 alin. (1) din Constituţie : ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

 • Perioada de desfăşurare a referendumului: zilele de 6 şi 7 octombrie 2018.
 • Orarul secţiei de votare: în ziua de sâmbătă, 6 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00, ora locală şi în ziua de duminică, 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00, ora locală.
 • Cine îşi poate exercita dreptul la vot în străinătate: toţi cetăţenii români cu vârsta de peste 18 ani, împliniţi inclusiv în ziua referendumului, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul/reşedinţa în România, aflaţi la momentul referendumului în străinătate.
 • Cine nu își poate exercita dreptul la vot în străinătate: cetăţenii români puşi sub interdicţie printr-o hotărâre judecătorească definitivă, precum şi cei lipsiţi de dreptul de a alege, ca urmare a unei condamnări definitive.
 • Cum se poate exercita dreptul la vot: la orice secţie de votare organizată în străinătate. La referendumul de revizuire a Constituţiei din 6-7 octombrie 2018 nu se poate vota prin corespondenţă şi nici prin intermediul urnei mobile.
 • Actele de identitate pe baza cărora se poate vota: pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate; pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu;
 • Pentru a putea vota, actele de identitate trebuie să fie valabile. Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români cu documente românești expirate, pierdute sau furate să-și reînnoiască/preschimbe din timp documentele cu care pot vota.
 • Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pe care trebuie să și-l exprime personal. un cetățean român nu poate vota de mai multe ori sau în locul altor persoane.
 • Votul exercitat în cadrul referendumului este universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

 Fiscal residence documents for Romanian Citizens

Thursday, January 25th, 2018

Below is the information related to the documents required to declare the fiscal residence for US citizens living abroad: (Romanian)

 

Consulatul General al Romaniei la Los Angeles va trimite informatiile cu privire la stabilirea rezidentei fiscal in afara Romaniei , cu rugamintea de a le difuza in comunitatea romaneasca.

Chestionar privind stabilirea rezidenței fiscale în afara României – Ghid și formulare

Consulatul General al României la Los Angeles vă aduce la cunoștință că, prin Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr.1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidența în România a persoanelor fizice, s-a instituit obligația ca persoanele fizice, cetățeni români, care pleacă din țară pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, să completeze și să depună la organul fiscal central competent Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” (click pe link pentru descărcare formular).

Chestionarele au ca scop respectarea prevederilor legale privind îndeplinirea obligațiilor fiscale de către persoanele fizice care pleacă din România și se vor depune la organul fiscal central competent, cu 30 de zile înaintea plecării din România.

Chestionarele pot fi descăracate de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, secțiunea: asistență contribuabili, rubrica: Formulare fiscale și Ghid de completare, se completează în două exemplare și se transmit în una din următoarele modalități:

– la organul fiscal de la adresa de domiciliu din România, prin poștă cu confirmare de primire;

– se depun personal sau prin împuternicit, la registratura organului fiscal de la adresa de domiciliu din România;

– electronic, de către contribuabilii care dețin certificat de semnătura electronică sau sunt înregistrați în serviciul Spațiul Privat Virtual.

Necesitatea depunerii Chestionarului derivă din faptul că, persoanele fizice rezidente care, pentru același venit și pentru aceeași perioadă impozabilă, sunt supuși impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât și în statul străin cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri, iar respectiva convenție prevede ca metodă de evitare a dublei impuneri metoda creditului fiscal, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România a impozitului plătit în străinătate.

Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, care dovedeşte schimbarea rezidenţei într-un stat cu care România nu are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri completează Chestionarul şi este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, pentru anul calendaristic în care are loc schimbarea rezidenţei, precum şi în următorii 3 ani calendaristici.

În conformitate cu prevederile art.336, alineatul 3^1 din Codul de procedură fiscală constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 la 100 lei, nedepunerea în termen a Chestionarelor pentru stabilirea rezidenței fiscale, de către persoanele fizice obligate potrivit Codului fiscal. Această sancțiune se va aplica pentru faptele săvârșite după data de 1 ianuarie 2018.

            În vederea informării contribuabililor cu privire la obligația de depunere a chestionarelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe site „Ghidul pentru stabilirea rezidenței fiscale„. Pentru mai multe informații, se poate accesa următorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2017.pdf.

Având în vedere numărul mare de cetățeni români care se află în situația de a fi plecaţi din țară pe o perioadă mai mare de 183 de zile, vă adresăm rugămintea de a promova informațiile de mai sus în comunitatea românească 

 The Message of the Romanian Ambassador to the US with the occasion of the Romania’s Culture Day (Romanian)

Monday, January 15th, 2018

Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii

 

cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

 

Îmi face o deosebită plăcere să adresez românilor de pe întreg cuprinsul Statelor Unite ale Americii sincere felicitări, cu ocazia „Zilei Culturii Naţionale”, zi în care sărbătorim 168 de ani de la naşterea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu. Acest moment special este unul în care împărtăşim bucuria de a fi români şi, în acelaşi timp, mândria de a fi parte a culturii universale.

De Ziua Culturii Naţionale şi în apropierea unui alt eveniment important pentru ţara noastră, Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859, gândurile mele se îndreaptă către înaintaşii noştri, care cu inteligenţă, integritate, sacrificii enorme şi un patriotism cu adevărat luminat au reuşit să construiască o naţiune puternică. Este datoria noastră să le urmăm aspiraţiile care i-au motivat să ducă la îndeplinire marele nostru proiect naţional, o ţară unită, dezvoltată şi prosperă, este obligaţia noastră să păstrăm în suflet spiritul, cultura şi limba românească.

Patrimoniul de valori culturale reprezintă cel mai puternic şi valoros domeniu de referinţă al identităţii noastre româneşti. Promovarea lui consecventă contribuie la întărirea legăturilor cu ţara a tuturor românilor, indiferent unde s-ar afla în lume, precum şi la consolidarea comunităţilor acestora.

Reamintesc că pe toată durata acestui an sărbătorim Centenarul Marii Uniri din anul 1918, eveniment cu o semnificaţie specială în Statele Unite ale Americii. Folosesc acest prilej pentru a reitera apelul meu către românii americani, de a fi uniţi şi solidari în susţinerea unei legături trainice între Romania şi Statele Unite, onorând trecutul acestei relaţii istorice şi privind cu optimism spre viitor.

Vă asigur şi cu această ocazie că Ambasada României la Washington va sprijini cu dedicaţie proiectele care privesc promovarea valorilor culturale şi tradiţiilor româneşti în Statele Unite ale Americii.

 

 Cu prietenie,

 

 

 

                                                                           Ambasador

 

                                                                   George Cristian MaiorCampanie comună MAE – MAI pentru informare diaspora cu privire la obținerea din timp a pașaportului românesc

Wednesday, December 6th, 2017

Consulatul General al României la Los Angeles vă informează că a fost lansată public o campanie comună de informare MAE-MAI în vederea conștientizării de către cetățenii români a necesității de a solicita din timp eliberarea unor noi documente de călătorie, pe tot parcursul anului calendaristic și nu doar în perioada de vară.

 

În cadrul acestei campanii au fost elaborate o serie de materiale de informare (flyere, spot-uri video, calendar de buzunar) destinate promovării prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, mass-media din țară și din străinătate, cât și în mediul on-line.

Materialele au fost postate atât pe pagina web a MAE, cât și pe conturile de Facebook ale MAE și Departamentului Consular.

Materialele campaniei sunt disponibile accesând următorul link: http://www.mae.ro/node/44138, precum și de pagina de Facebook a Departamentului Consular: https://www.facebook.com/DepartamentulConsular/ . 

 

http://www.mae.ro/node/44138

https://www.facebook.com/DepartamentulConsular/

 

Vă adresăm rugămintea sprijinirea campaniei de informare derulate de MAE în beneficiul cetățenilor români din străinătate.

 Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, cu ocazia Zilei Naţionale

Wednesday, December 6th, 2017

Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, cu ocazia Zilei Naţionale

 

Dragi români,

Ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, reflectă împlinirea dezideratului de libertate, unitate și demnitate naţională al mai multor generaţii. Mai mult decât atât, această zi reprezintă pentru români un simbol al pasiunii cu care naţiunea română a urmărit, timp de generaţii, obiectivul unităţii naţionale. Cu mari sacrificii, un curaj enorm, inteligenţă politică şi o voinţă extraordinară, am reuşit, acum aproape 100 de ani, să construim o ţară puternică şi unitară.

Evenimentul istoric prin care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918 este aniversat de românii din întreaga lume ca simbol al actului de voinţă al poporului român, manifestat cu hotărâre şi entuziasm, şi susţinut de personalităţi remarcabile ale perioadei respective.       

Mai presus de orice, în această zi, doresc să onorăm memoria celor care s-au luptat pentru marele nostru proiect de ţară, unirea cu ţara-mamă a Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului. Aproape 1 milion de români: militari, civili, bărbaţi şi femei deopotrivă, tineri şi bătrâni, şi-au dat viaţa sau au fost răniţi pentru ca România să fie unită, liberă şi suverană.

Printre cei care au contribuit, în mod excepţional, la realizarea Marii Uniri, se numără şi românii americani, care s-au unit în 1918 într-o singură organizaţie, Liga Naţională Română din America, ai cărei reprezentanţi, alături de cei ai altor naţiuni central şi est-europene, s-au întâlnit cu preşedintele Woodrow Wilson la Casa Albă şi au obţinut sprijinul Americii pentru libertatea naţiunilor central europene. Prin urmare, putem spune că relaţia noastră specială cu America a început acum aproape 100 de ani, fiind astăzi mai puternică decât oricând.

În ziua în care sărbătorim 99 de ani de la Marea Unire, doresc să remarc contribuţia valoroasă a întregii comunităţi româneşti din Statele Unite la promovarea valorilor româneşti şi tradiţiilor moştenite de la înaintaşii noştri, la păstrarea unei puternice legături cu ţara de origine, precum şi pentru consolidarea în România a valorilor democraţiei liberale occidentale. Parteneriatul Strategic pe care România îl are cu Statele Unite ale Americii, care a împlinit anul acesta 20 de ani, reprezintă un reper fundamental al politicii externe a ţării noastre, legătura profundă dintre România şi SUA fiind, în completarea nivelului excelent de cooperare în alte domenii, rezultatul interacţiunii umane şi eforturilor depuse de comunitatea românească din SUA. Am cunoscut personal mulţi români deosebiţi în Washington, în Virginia, în Maryland, în Philadelphia, în New York, în Boston, în Utah, în Chicago, în Oregon şi Seattle, şi aştept cu nerăbdare să vizitez multe alte comunităţi româneşti în cursul anului următor, Anul Centenarului, pe care-l voi dedica consolidării legăturilor cu românii americani de pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Pentru noi, Ziua Naţională înseamnă şi momentul care a consacrat deschiderea şi ataşamentul României faţă de principiile toleranţei, bunei convieţuiri şi respectului faţă toate culturile, demonstrând viziunea modernă a statului român unificat.

 

 

 

Centenarul Marii Uniri reprezintă o excelentă ocazie de a privi spre viitor, nu numai de a onora trecutul. Într-un moment în care comunitatea internațională se confruntă cu provocări majore, diplomaţiei române îi revin obligaţia şi responsabilitatea de a se implica activ, ca parte a familiei europene şi euro-atlantice, pentru identificarea de soluții la problematica tot mai dinamică a relaţiilor internaţionale şi pentru promovarea inteligentă a intereselor noastre naţionale.

Românilor americani le transmit apelul meu la unitate, acesta fiind unicul mod prin care putem contribui la consolidarea identităţii naţionale româneşti, la fixarea definitivă a încrederii şi mândriei fiecăruia dintre noi de a aparţine unei naţiuni cu adevărat remarcabile. Contez pe solidaritatea şi participarea întregii comunităţi de români din Statele Unite ale Americii la celebrarea Centenarului pe parcursul anului 2018.

Dialogul permanent, deschis şi constructiv dintre România şi SUA ne vor ajuta întotdeauna să păstrăm la cel mai înalt nivel legăturile noastre speciale. Este datoria fiecăruia dintre noi să fim creativi şi să contribuim la consolidarea alianţei Americii cu România, despre care preşedintele Donald Trump a spus, pe peluza din faţa Casei Albe, că este mai puternică decât niciodată. 

Reiterez şi cu acest prilej că Ambasada României în Statele Unite ale Americii va rămâne nu doar o instituţie de reprezentare a statului român, ci şi un partener deschis, onest şi de încredere al românilor din SUA.

Stimaţi compatrioţi, sărbătoarea de astăzi îmi oferă prilejul de a vă adresa sincere urări de bine, prosperitate şi mult succes în viaţă.

La mulţi ani România!

 

 

 

George Cristian Maior

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii

 Visit of Cosmin Dumitrescu – the Consul General of Romania in LA

Monday, November 20th, 2017

The Consul General of Romania from Romania’s Consulate General in Los Angeles visited the Bay Area between November 16 and November 19, 2017. 

During the visit, the Consul General had the following meetings and events:

 • Visit at the San Francisco Mayor’s Office, met with :
  • Mrs. Charlotte Shultz, Chief of Protocol ;
  • Matthew Goudeau, Director of the Office of Protocol
  • Mark Chandler, Director for Intl Trade and Commerc
 • Meeting with Sean Randolph, Sr. Director of Bay Area Council Economic Institute
 • Meeting with Gabriel Marcu at Apple 
 • Meeting with members of the Romanian American Business Network
 • Meeting with Stephan Crawford, Director, United States Commercial Service, San Francisco, Global Markets, US Department of Commerce
 • Meeting with Jeffrey Pennington, Executive Director, Center for East European and Eurasian Studies at UC Berkeley
 • Meeting with Romanian Fulbright Scholars and Romanian Students who study in Berkeley
 • Meeting with members of Casa Romana
 • Meeting with the members of the Romanian Orthodox Church Hayward
 • Meeting with the members of the Romanian Baptist Church in San Leandro

The topic of the discussions were economical cooperation between companies in the Bay Area and Romania. the Celebration in the Bay Area of the 100 Years of the Creation of the Romanian Unified State, cooperation in research , consular affairs on behalf of the Romanians who live in the Bay Area.

 

 The new site for the Diaspora (Romanian)

Monday, October 23rd, 2017

A aparut noul site al Diasporei creat de catre Ministerul Romanilor de Pretutindeni.

Rugăm toate asociațiile care își doresc să apară pe site-ul Ministerului să ne transmită  o solicitare pe adresa: cabinet.ministru@mprp.gov.ro

Adresa sitului este:

http://www.mprp.gov.ro

De asemenea a aparut Revista Comunităţilor Româneşti,  un nou proiect lansat de către  Ministerul  Românilor de Pretutindeni.

Asociaţiile interesate să participle la proiect sunt rugate să transmită informaţii, cu privire la evenimentele organizate, pe adresa : comunicare@mprp.gov.ro.