Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, cu ocazia Zilei Naţionale

Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, cu ocazia Zilei Naţionale

 

Dragi români,

Ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, reflectă împlinirea dezideratului de libertate, unitate și demnitate naţională al mai multor generaţii. Mai mult decât atât, această zi reprezintă pentru români un simbol al pasiunii cu care naţiunea română a urmărit, timp de generaţii, obiectivul unităţii naţionale. Cu mari sacrificii, un curaj enorm, inteligenţă politică şi o voinţă extraordinară, am reuşit, acum aproape 100 de ani, să construim o ţară puternică şi unitară.

Evenimentul istoric prin care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918 este aniversat de românii din întreaga lume ca simbol al actului de voinţă al poporului român, manifestat cu hotărâre şi entuziasm, şi susţinut de personalităţi remarcabile ale perioadei respective.       

Mai presus de orice, în această zi, doresc să onorăm memoria celor care s-au luptat pentru marele nostru proiect de ţară, unirea cu ţara-mamă a Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului. Aproape 1 milion de români: militari, civili, bărbaţi şi femei deopotrivă, tineri şi bătrâni, şi-au dat viaţa sau au fost răniţi pentru ca România să fie unită, liberă şi suverană.

Printre cei care au contribuit, în mod excepţional, la realizarea Marii Uniri, se numără şi românii americani, care s-au unit în 1918 într-o singură organizaţie, Liga Naţională Română din America, ai cărei reprezentanţi, alături de cei ai altor naţiuni central şi est-europene, s-au întâlnit cu preşedintele Woodrow Wilson la Casa Albă şi au obţinut sprijinul Americii pentru libertatea naţiunilor central europene. Prin urmare, putem spune că relaţia noastră specială cu America a început acum aproape 100 de ani, fiind astăzi mai puternică decât oricând.

În ziua în care sărbătorim 99 de ani de la Marea Unire, doresc să remarc contribuţia valoroasă a întregii comunităţi româneşti din Statele Unite la promovarea valorilor româneşti şi tradiţiilor moştenite de la înaintaşii noştri, la păstrarea unei puternice legături cu ţara de origine, precum şi pentru consolidarea în România a valorilor democraţiei liberale occidentale. Parteneriatul Strategic pe care România îl are cu Statele Unite ale Americii, care a împlinit anul acesta 20 de ani, reprezintă un reper fundamental al politicii externe a ţării noastre, legătura profundă dintre România şi SUA fiind, în completarea nivelului excelent de cooperare în alte domenii, rezultatul interacţiunii umane şi eforturilor depuse de comunitatea românească din SUA. Am cunoscut personal mulţi români deosebiţi în Washington, în Virginia, în Maryland, în Philadelphia, în New York, în Boston, în Utah, în Chicago, în Oregon şi Seattle, şi aştept cu nerăbdare să vizitez multe alte comunităţi româneşti în cursul anului următor, Anul Centenarului, pe care-l voi dedica consolidării legăturilor cu românii americani de pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Pentru noi, Ziua Naţională înseamnă şi momentul care a consacrat deschiderea şi ataşamentul României faţă de principiile toleranţei, bunei convieţuiri şi respectului faţă toate culturile, demonstrând viziunea modernă a statului român unificat.

 

 

 

Centenarul Marii Uniri reprezintă o excelentă ocazie de a privi spre viitor, nu numai de a onora trecutul. Într-un moment în care comunitatea internațională se confruntă cu provocări majore, diplomaţiei române îi revin obligaţia şi responsabilitatea de a se implica activ, ca parte a familiei europene şi euro-atlantice, pentru identificarea de soluții la problematica tot mai dinamică a relaţiilor internaţionale şi pentru promovarea inteligentă a intereselor noastre naţionale.

Românilor americani le transmit apelul meu la unitate, acesta fiind unicul mod prin care putem contribui la consolidarea identităţii naţionale româneşti, la fixarea definitivă a încrederii şi mândriei fiecăruia dintre noi de a aparţine unei naţiuni cu adevărat remarcabile. Contez pe solidaritatea şi participarea întregii comunităţi de români din Statele Unite ale Americii la celebrarea Centenarului pe parcursul anului 2018.

Dialogul permanent, deschis şi constructiv dintre România şi SUA ne vor ajuta întotdeauna să păstrăm la cel mai înalt nivel legăturile noastre speciale. Este datoria fiecăruia dintre noi să fim creativi şi să contribuim la consolidarea alianţei Americii cu România, despre care preşedintele Donald Trump a spus, pe peluza din faţa Casei Albe, că este mai puternică decât niciodată. 

Reiterez şi cu acest prilej că Ambasada României în Statele Unite ale Americii va rămâne nu doar o instituţie de reprezentare a statului român, ci şi un partener deschis, onest şi de încredere al românilor din SUA.

Stimaţi compatrioţi, sărbătoarea de astăzi îmi oferă prilejul de a vă adresa sincere urări de bine, prosperitate şi mult succes în viaţă.

La mulţi ani România!

 

 

 

George Cristian Maior

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii