Referendumul pentru modificarea Constituției din 6-7 octombrie 2018

Informații referitoare la organizarea și desfășurarea Referendumului pentru modificarea Constituției din 6-7 octombrie 2018

Informații pentru cetățenii români:

Lista secțiilor de votare unde cetățenii români pot să-și exercite dreptul de vot pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, la Referendumul din 6-7 octombrie 2018:

353 SUA California, Los Angeles Consulatul General al României, 11766 Wilshire Blvd., #200, Los Angeles, CA 90025
354 SUA California, Sacramento  5306 Walnut Avenue, Building A, Sacramento, CA 95841
355 SUA California, San Francisco 14871 Bancroft Ave, San Leandro, CA 94578
356 SUA Nevada,  Las Vegas 1350 Red Rock Street, Las Vegas, NV 89146
357 SUA Arizona, Phoenix Arizona State University – Downtown Phoenix Campus Mercado, 502 E Monroe Street Bldg. C, Room 145, Phoenix, AZ 85004 
358 SUA Oregon, Portland  5544 SE 128th Ave, Portland, OR 97236
359 SUA Washington, Seattle 4202 34th Ave W. Seattle, WA 98199
360 SUA Utah, Salt Lake City 4180 Emigration Canyon Road, Salt Lake City, UT 84108

 

Pentru accesarea și descărcarea GHIDULUI ALEGĂTORULUI ROMÂN ÎN STRĂINĂTATE util pentru Referendum, click AICI:

 

Informații suplimentare

Potrivit prevederilor legale, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate în zilele votării, pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în alte locaţii.

Din cele 377 secţii de votare înfiinţate în străinătate, 192 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 vor fi organizate în alte locaţii, în vederea asigurării unui acces cât mai facil pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate în comunităţi semnificative, situate la distanţe mari faţă de sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.

Ministerul Afacerilor Externe a început, totodată, distribuirea buletinelor de vot, a ştampilelor electorale şi a celorlalte materiale necesare votării către misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale din străinătate, urmând ca acestea să fie puse la dispoziţia birourilor secţiilor de votare din străinătate.

 

 • Întrebarea supusă referendumului: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”; alegătorii sunt chemaţi să răspundă cu „DA” sau „NU” la întrebarea înscrisă pe buletinul de vot.
 • Obiectul supus referendumului: articolul 48 alin. (1) din Constituţie.

o    Legea de revizuire a Constituţiei adoptată de Parlament prevede că articolul 48 alin. (1) din Constituţie va avea următorul conţinut: “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

o    Forma actuală a articolului 48 alin. (1) din Constituţie : ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

 • Perioada de desfăşurare a referendumului: zilele de 6 şi 7 octombrie 2018.
 • Orarul secţiei de votare: în ziua de sâmbătă, 6 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00, ora locală şi în ziua de duminică, 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00, ora locală.
 • Cine îşi poate exercita dreptul la vot în străinătate: toţi cetăţenii români cu vârsta de peste 18 ani, împliniţi inclusiv în ziua referendumului, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul/reşedinţa în România, aflaţi la momentul referendumului în străinătate.
 • Cine nu își poate exercita dreptul la vot în străinătate: cetăţenii români puşi sub interdicţie printr-o hotărâre judecătorească definitivă, precum şi cei lipsiţi de dreptul de a alege, ca urmare a unei condamnări definitive.
 • Cum se poate exercita dreptul la vot: la orice secţie de votare organizată în străinătate. La referendumul de revizuire a Constituţiei din 6-7 octombrie 2018 nu se poate vota prin corespondenţă şi nici prin intermediul urnei mobile.
 • Actele de identitate pe baza cărora se poate vota: pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate; pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu;
 • Pentru a putea vota, actele de identitate trebuie să fie valabile. Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români cu documente românești expirate, pierdute sau furate să-și reînnoiască/preschimbe din timp documentele cu care pot vota.
 • Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pe care trebuie să și-l exprime personal. un cetățean român nu poate vota de mai multe ori sau în locul altor persoane.
 • Votul exercitat în cadrul referendumului este universal, egal, direct, secret și liber exprimat.