Campanie comună MAE – MAI pentru informare diaspora cu privire la obținerea din timp a pașaportului românesc

Wednesday, December 6th, 2017

Consulatul General al României la Los Angeles vă informează că a fost lansată public o campanie comună de informare MAE-MAI în vederea conștientizării de către cetățenii români a necesității de a solicita din timp eliberarea unor noi documente de călătorie, pe tot parcursul anului calendaristic și nu doar în perioada de vară.

 

În cadrul acestei campanii au fost elaborate o serie de materiale de informare (flyere, spot-uri video, calendar de buzunar) destinate promovării prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, mass-media din țară și din străinătate, cât și în mediul on-line.

Materialele au fost postate atât pe pagina web a MAE, cât și pe conturile de Facebook ale MAE și Departamentului Consular.

Materialele campaniei sunt disponibile accesând următorul link: http://www.mae.ro/node/44138, precum și de pagina de Facebook a Departamentului Consular: https://www.facebook.com/DepartamentulConsular/ . 

 

http://www.mae.ro/node/44138

https://www.facebook.com/DepartamentulConsular/

 

Vă adresăm rugămintea sprijinirea campaniei de informare derulate de MAE în beneficiul cetățenilor români din străinătate.

 Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, cu ocazia Zilei Naţionale

Wednesday, December 6th, 2017

Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, cu ocazia Zilei Naţionale

 

Dragi români,

Ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, reflectă împlinirea dezideratului de libertate, unitate și demnitate naţională al mai multor generaţii. Mai mult decât atât, această zi reprezintă pentru români un simbol al pasiunii cu care naţiunea română a urmărit, timp de generaţii, obiectivul unităţii naţionale. Cu mari sacrificii, un curaj enorm, inteligenţă politică şi o voinţă extraordinară, am reuşit, acum aproape 100 de ani, să construim o ţară puternică şi unitară.

Evenimentul istoric prin care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918 este aniversat de românii din întreaga lume ca simbol al actului de voinţă al poporului român, manifestat cu hotărâre şi entuziasm, şi susţinut de personalităţi remarcabile ale perioadei respective.       

Mai presus de orice, în această zi, doresc să onorăm memoria celor care s-au luptat pentru marele nostru proiect de ţară, unirea cu ţara-mamă a Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului. Aproape 1 milion de români: militari, civili, bărbaţi şi femei deopotrivă, tineri şi bătrâni, şi-au dat viaţa sau au fost răniţi pentru ca România să fie unită, liberă şi suverană.

Printre cei care au contribuit, în mod excepţional, la realizarea Marii Uniri, se numără şi românii americani, care s-au unit în 1918 într-o singură organizaţie, Liga Naţională Română din America, ai cărei reprezentanţi, alături de cei ai altor naţiuni central şi est-europene, s-au întâlnit cu preşedintele Woodrow Wilson la Casa Albă şi au obţinut sprijinul Americii pentru libertatea naţiunilor central europene. Prin urmare, putem spune că relaţia noastră specială cu America a început acum aproape 100 de ani, fiind astăzi mai puternică decât oricând.

În ziua în care sărbătorim 99 de ani de la Marea Unire, doresc să remarc contribuţia valoroasă a întregii comunităţi româneşti din Statele Unite la promovarea valorilor româneşti şi tradiţiilor moştenite de la înaintaşii noştri, la păstrarea unei puternice legături cu ţara de origine, precum şi pentru consolidarea în România a valorilor democraţiei liberale occidentale. Parteneriatul Strategic pe care România îl are cu Statele Unite ale Americii, care a împlinit anul acesta 20 de ani, reprezintă un reper fundamental al politicii externe a ţării noastre, legătura profundă dintre România şi SUA fiind, în completarea nivelului excelent de cooperare în alte domenii, rezultatul interacţiunii umane şi eforturilor depuse de comunitatea românească din SUA. Am cunoscut personal mulţi români deosebiţi în Washington, în Virginia, în Maryland, în Philadelphia, în New York, în Boston, în Utah, în Chicago, în Oregon şi Seattle, şi aştept cu nerăbdare să vizitez multe alte comunităţi româneşti în cursul anului următor, Anul Centenarului, pe care-l voi dedica consolidării legăturilor cu românii americani de pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Pentru noi, Ziua Naţională înseamnă şi momentul care a consacrat deschiderea şi ataşamentul României faţă de principiile toleranţei, bunei convieţuiri şi respectului faţă toate culturile, demonstrând viziunea modernă a statului român unificat.

 

 

 

Centenarul Marii Uniri reprezintă o excelentă ocazie de a privi spre viitor, nu numai de a onora trecutul. Într-un moment în care comunitatea internațională se confruntă cu provocări majore, diplomaţiei române îi revin obligaţia şi responsabilitatea de a se implica activ, ca parte a familiei europene şi euro-atlantice, pentru identificarea de soluții la problematica tot mai dinamică a relaţiilor internaţionale şi pentru promovarea inteligentă a intereselor noastre naţionale.

Românilor americani le transmit apelul meu la unitate, acesta fiind unicul mod prin care putem contribui la consolidarea identităţii naţionale româneşti, la fixarea definitivă a încrederii şi mândriei fiecăruia dintre noi de a aparţine unei naţiuni cu adevărat remarcabile. Contez pe solidaritatea şi participarea întregii comunităţi de români din Statele Unite ale Americii la celebrarea Centenarului pe parcursul anului 2018.

Dialogul permanent, deschis şi constructiv dintre România şi SUA ne vor ajuta întotdeauna să păstrăm la cel mai înalt nivel legăturile noastre speciale. Este datoria fiecăruia dintre noi să fim creativi şi să contribuim la consolidarea alianţei Americii cu România, despre care preşedintele Donald Trump a spus, pe peluza din faţa Casei Albe, că este mai puternică decât niciodată. 

Reiterez şi cu acest prilej că Ambasada României în Statele Unite ale Americii va rămâne nu doar o instituţie de reprezentare a statului român, ci şi un partener deschis, onest şi de încredere al românilor din SUA.

Stimaţi compatrioţi, sărbătoarea de astăzi îmi oferă prilejul de a vă adresa sincere urări de bine, prosperitate şi mult succes în viaţă.

La mulţi ani România!

 

 

 

George Cristian Maior

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii

 Visit of Cosmin Dumitrescu – the Consul General of Romania in LA

Monday, November 20th, 2017

The Consul General of Romania from Romania’s Consulate General in Los Angeles visited the Bay Area between November 16 and November 19, 2017. 

During the visit, the Consul General had the following meetings and events:

 • Visit at the San Francisco Mayor’s Office, met with :
  • Mrs. Charlotte Shultz, Chief of Protocol ;
  • Matthew Goudeau, Director of the Office of Protocol
  • Mark Chandler, Director for Intl Trade and Commerc
 • Meeting with Sean Randolph, Sr. Director of Bay Area Council Economic Institute
 • Meeting with Gabriel Marcu at Apple 
 • Meeting with members of the Romanian American Business Network
 • Meeting with Stephan Crawford, Director, United States Commercial Service, San Francisco, Global Markets, US Department of Commerce
 • Meeting with Jeffrey Pennington, Executive Director, Center for East European and Eurasian Studies at UC Berkeley
 • Meeting with Romanian Fulbright Scholars and Romanian Students who study in Berkeley
 • Meeting with members of Casa Romana
 • Meeting with the members of the Romanian Orthodox Church Hayward
 • Meeting with the members of the Romanian Baptist Church in San Leandro

The topic of the discussions were economical cooperation between companies in the Bay Area and Romania. the Celebration in the Bay Area of the 100 Years of the Creation of the Romanian Unified State, cooperation in research , consular affairs on behalf of the Romanians who live in the Bay Area.

 

 The new site for the Diaspora (Romanian)

Monday, October 23rd, 2017

A aparut noul site al Diasporei creat de catre Ministerul Romanilor de Pretutindeni.

Rugăm toate asociațiile care își doresc să apară pe site-ul Ministerului să ne transmită  o solicitare pe adresa: cabinet.ministru@mprp.gov.ro

Adresa sitului este:

http://www.mprp.gov.ro

De asemenea a aparut Revista Comunităţilor Româneşti,  un nou proiect lansat de către  Ministerul  Românilor de Pretutindeni.

Asociaţiile interesate să participle la proiect sunt rugate să transmită informaţii, cu privire la evenimentele organizate, pe adresa : comunicare@mprp.gov.ro.

 Opening of the Romanian American Chamber of Commerce San Francisco Chapter

Saturday, July 1st, 2017

San Francisco, June 29, 2017

Inauguration of the

Romanian-American Chamber of Commerce

San Francisco Chapter

Program

6:15 pm – Program

Dana Beldiman, Hon. Consul General, Honorary Consulate of Romania, San Francisco

Hon. Cosmin Dumitrescu, Consul General, Consulate General of Romania, Los Angeles

Simona Steriu, Economic Consul, Consulate General of Romania, Los Angeles

George Roth, President, Romanian-American Chamber of Commerce, San Francisco

Mark Chandler, Director, SF Mayor’s Office of International Trade and Commerce

Radu Berte, Bit Defender

Eniko Torneby, PayMoApp

Antonios Maridakis, CEO AQUA Carpatica USA Inc.

6:55 pm – Networking reception

Sponsors:

Aqua Carpatica

Bit Defender

Honorary Consulate of Romania San Francisco

PayMoApp

Squire Patton Boggs (US) LLP

Recognos Inc.Message on Romanian Flag’s Day from the Consul General of Romania in LA (in Romanian)

Monday, June 26th, 2017

26 iunie – Ziua drapelului național al României – mesajul consulului general al României la Los Angeles

Data:

26.06.2017

Dragi români,

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor.

Aceasta este o zi în care toți românii conștientizează mai bine semnificația istorică a drapelului național, istoria zbuciumată a patriei noastre și felul în care fiecare dintre noi poate contribui la construirea unui viitor sigur și prosper pentru România și pentru poporul român.

Fiecare roman, indiferent unde se află în lume, simte atașament față de valorile naționale și își amintește că, sub drapelul României, militarii noștri s-au jertfit în istorie pentru dobândirea și apărarea independenței, libertății și suveranității României și continuă să lupte cu arma în mână și în prezent pentru păstrarea acestor valori.

Onorând drapelul în această zi, cinstim sacrificiul pe care înaintașii noștri l-au făcut pentru apărarea patriei, credinței strămoșești și valorilor materiale și spirituale ale poporului roman.

Doresc să mulțumesc, atât în nume personal, cât și în numele Consulatului General al României la Los Angeles, tuturor membrilor comunităților româno-americane din Statele Unite ale Americii, care, prin performanțele și munca lor, promovează peste tot în lume valorile patriei noastre, România.

Cosmin Dumitrescu

Consulul general al României la Los AngelesThe Message of the Romanian President addressed to the Romanian Diaspora

Tuesday, May 30th, 2017

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni

28 mai 2017

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis duminică, 28 mai a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Ca în fiecare ultimă duminică a lunii mai, astăzi sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni, zi în care, oriunde ne-am afla, redescoperim bucuria de a face parte dintr-un popor care a oferit atât de multe întregii lumi.

Cu atâţia români aflaţi acum peste hotare, cea mai bună manieră în care statul le poate recunoaşte contribuţia este să se pună în slujba lor.

Anul trecut s-au făcut unele progrese în ceea ce privește oferirea de servicii consulare online, simplificarea recunoaşterii diplomelor, susţinerea întoarcerii în ţară prin antreprenoriat, dar mai sunt multe de făcut.

Indiferent de domeniul în care muncesc, îmi doresc ca românii de pretutindeni să se susţină reciproc şi să participe la luarea deciziilor care le afectează viaţa.

La mulţi ani români, de aici sau de acolo!”Romania’s Ambassador Message with the occasion of the Day of the Romanian Diaspora

Tuesday, May 30th, 2017

Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii cu ocazia “Zilei Românilor de Pretutindeni”

Sunt onorat să-i salut din toată inima pe românii de pe tot cuprinsul Statelor Unite ale Americii, cu ocazia „Zilei Românilor de Pretutindeni“, moment de sărbătoare şi de mândrie naţională.

În perioada trecută de la preluarea mandatului de ambasador m-am întâlnit cu mulți dintre românii din SUA și am avut ocazia să constat contribuţia valoroasă adusă la dezvoltarea relației strategice dintre România și Statele Unite şi la păstrarea identităţii naţionale, prin promovarea valorilor, a tradiţiilor şi a culturii româneşti în spaţiul american. Tuturor le mulțumesc și îi asigur de întreaga noastră susținere și solidaritate.

În acest context, reiterez faptul că derularea unui parteneriat constructiv între Ambasada României la Washington şi comunitatea românească din SUA reprezintă o prioritate constantă a mea personală, şi a echipei diplomaţilor români, în deplină concordanţă cu angajamentul statului român de a fi alături de toţi cei care se simt români, indiferent unde s-ar afla în lume.

În această zi, sentimentele mele de recunoştinţă se îndreaptă către înaintaşii noştri şi, în egală măsură, către toţi românii care nu şi-au uitat originea şi continuă să poarte în suflet dragostea de ţară şi iubirea pentru valorile noastre naţionale.

Pe tot parcursul anului următor vom sărbători Centenarul Marii Uniri din anul 1918. Este cel mai bun prilej de a transmite apelul meu la unitate în susţinerea intereselor României şi ale românilor americani. Vă încurajez să păstraţi legături strânse între dumneavoastră, aici pe pământ american, pentru că prin unitatea şi solidaritatea românilor americani, vom fi cu toţii mai buni şi mai puternici.

Stimaţi compatrioţi, cu ocazia “Zilei Românilor de Pretutindeni”, vă transmit cele mai calde urări de bine, alături de cei dragi.

George Cristian Maior

Ambasadorul României în Statele Unite ale AmericiiThe Easter Message from the Romanian Ambassador to the US

Friday, April 14th, 2017

Mesajul ambasadorului României, George Cristian Maior, cu ocazia Sărbătorilor Pascale 2017

Dragi prieteni,

Îmi face o deosebită onoare şi plăcere să vă adresez cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Le doresc credincioșilor care sărbătoresc Sfintele Paști să primească lumina, bucuria și încrederea Învierii, alături de cei dragi, în pace şi bună înţelegere.

Folosesc acest prilej pentru a vă împărtăşi sentimentul meu de apreciere pentru viaţa onestă pe care o aveţi aici, în SUA şi pentru demnitatea cu care reprezentaţi România. Doresc să remarc sprijinul constant al comunităţii româneşti din SUA pentru continua preocupare de promovare a valorilor şi tradiţiilor româneşti în spaţiul american. Cred cu convingere în rolul esenţial pe care îl are comunitatea româno-americană în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, prin sprijinul semnificativ oferit în relaţia cu autorităţile americane.

Fie ca lumina Învierii să ne dea tuturor puterea de a fi mai buni şi mai generoși! Vă doresc tuturor să aveți parte de liniște, bucurii și sănătate, alături de familie!

Paște Fericit!

Ambasador George Cristian MaiorBay Area Film Festival

Tuesday, April 11th, 2017

FOR IMMEDIATE RELEASE

The Sixth Edition of the Romanian Film Festival and Discussion Forum will take place

April 20-25. This year’s theme is entitled:

DILLEMAS, DECISIONS, DESTINIES

Stanford: April 20, Language Corner, Building 420-040 (Jordan Hall) (Map).

San Francisco State University: April 21, 22 August Coppola Theatre. (map)

UC Los Angeles: April 21, 322 Humanities Building

Stanford: April 23 Bishop Auditorium, 518 Memorial Way, Stanford Univ., CA 94305 (map)

UC Berkeley: April 24, 105 North Gate Hall, UC Berkeley  (map)

San Francisco Art Institute: April 25, San Francisco Art Institute, Studio 8,

800 Chestnut St., San Francisco, CA 94133 (map)

FREE ADMISSION  — SCREENED IN ROMANIAN WITH ENGLISH SUBTITLES

Stanford, California, April 11, 2017 – The 6th Annual Romanian Film Festival at Stanford, UC Berkeley and San Francisco State University, with additional screenings at University of California Los Angeles and San Francisco Art Institute, centers on the theme “DILLEMAS, DECISIONS, DESTINIES” with a selection of films focusing on history, humor and events that continue to shape the contemporary filmmaking landscape. Some of the programed films are first major works, while others represent established artists. Every year these filmmakers continue to make their mark on the international stage by garnering acclaim for their bold and exceptional storytelling.

The festival presents Cristian Mungiu’s rite of passage fable “Graduation”, Best Director winner at the 2016 Cannes Film Festival, Bogdan Mirica’s psychological thriller “Dogs”, winner of FIPRESCI AWARD at the 2016 Cannes Film Festival, Radu Jude’s sardonic, ironic and cruel (w)eastern “Aferim”, Silver Bear for Best Director at 2015 Berlin Film Festival, Romanian-French co-production “The Fixer” by Adrian Sitaru, “Double”, Catrinel Danaiata’s film directorial debut and Paul Negoescu’s low-budget comedy of character “Two Lottery Tickets” based on Ioan Luca Caragiale’s short story.

The Romanian film festival continues its series of interdisciplinary and comparative discussions on the realities of Eastern Europe in today’s increasingly globalized world.  Audiences are invited to reflect upon key moments during pre and post-1945 European history from Romania’s filmmaker’s perspective. The audience is welcomed to attend the screening of the following documentary films: Sinisa Dragin’s Romanian-Serbian co-production of “The Forrest” about past presidents, paintings and problems that ensue; and Claudiu Mitcu’s “The Network” about chemotherapy drug “smugglers.”

The audience will have a unique opportunity to:

 • hear from our special guests, directors Bagdan Mirica, and actors Adrian Titieni, Silver Hugo, Best Actor, Chicago International Film Festival 2016
 • Maria Dinulescu, during our Q&As and roundtables/panel discussions.
 • view the Poster Exhibit: students from “Nicolae Tonitza” High School, Bucharest under the guidance of art professor Gavril Kovacs created original posters that illustrate this year’s theme:  DILLEMAS, DECISIONS, DESTINIES

Also attending:

 • Jeff Penington, Executive Director of the Institute of Slavic, East European, and Eurasian Studies at UC Berkeley
 • Steve Kovacs, Professor of Cinema, San Francisco State University
 • Cosana Eram, Assistant Professor, Modern Language and Literature, University of The Pacific
 • Maria Teodora Comsa, Lecturer in French, Stanford University
 • Camelia Skikos, Designer/Professor of Fashion Design, AAU San Francisco
 • Ioanida Costache, PhD Candidate, Musicology, Stanford University

The event is presented by the Center for Russian, East European & Eurasian Studies at Stanford University (CREEES), the Special Language Program, Stanford University (SLP), the Institute of Slavic, East European, and Eurasian Studies at the University of California Berkeley (ISEEES) and Department of Cinema, San Francisco State University, in conjunction with the Europe Center, Stanford University and  the Department of Slavic, East European and Eurasian Languages and Cultures, San Francisco Art Institute, University of California Los AngelesThe Center for European and Eurasian Studies, University of California Los Angeles, The Romanian Student Club, University of California Los Angeles, the “Nicolae Tonitza” High School, Bucharest, Romania, Fundatia Semn, Romania, with additional support from the Honorary Consulate of Romania in San Francisco, Dana Beldiman – Honorary Consul General, George Roth – Honorary Consul,  Allan B. Cruse – Professor Emeritus University of San Francisco,  Casa Romana – Bay Area Romanian Community, Recognos Inc., , Romanian Startups, and sponsored by the Romanian Cultural Institute, New York.

For a complete list of films, special guests, sponsors, events and up to date information please visit the festival’s webpage: https://rofilmfestival.wordpress.com/

Contact:

Laura Toma, lauratoma@gmail.com

Florentina Mocanu, mocanu.florentina@gmail.com

Additional links:  Facebook: https://www.facebook.com/Romanian-Film-Festival-at-Stanford-277207849994/ Twitter: https://twitter.com/#!/rofilmfest